Snelle vorming van druipsteen!

skeeze / Pixabay

De meeste mensen hebben wel eens grotten met druipsteen bezocht zoals bijvoorbeeld de Grotten van Han in Belgi? of Rocamadour in Frankrijk.

Vaak wordt er bij zo?n bezoek gewezen op de ouderdom van de grotten en de aarde. Volgens de gids heeft druipsteen (stalagmieten en stalactieten) immers duizenden, honderdduizenden of zelfs miljoenen jaren nodig.

Rechts onderin de foto in het donkere gedeelte staan twee mensen.

Maar zoveel tijd is helemaal niet nodig voor de vorming van de stalactieten en stalagmieten. De foto rechts spreekt boekdelen. De foto toont een tunnel in een door mensen gegraven mijn. Als u goed kijkt kunt u rechtsonder in de foto twee mensen zien staan.

De foto is genomen in 1987, op niveau 5 in de lood-zinkmijnen van Mt. Isa in Queensland, Australi?. Ten tijde van de foto was de mijn slechts 55 jaar oud, wat dus in dit geval ook de maximale leeftijd van de stalagmieten en stalactieten is.1

Ongeveer 55 meter boven het niveau van de grotten bevindt zich een waterbron (waterlaag) in redelijk poreus dolomiet, een gesteente dat normaal een nogal dichte structuur heeft. Water met een hoog kalkgehalte dat continu langzaam van de waterbron naar niveau 5 sijpelt, is verantwoordelijk voor de druipsteenformaties.

Referenties en noten

  1. Zie voor meer informatie bijvoorbeeld deze link: https://creation.com/rapid-stalactite-growth.