Vertaling FZ, Werkgroep In Genesis
Een team astronomen van de University of Texas kondigden dit jaar (2004) een sensationele ontdekking aan. Zij hadden de 4 meter Blanco Telescoop in Chili gebruikt om een lange keten volledig gevormde sterrenstelsels te vinden. [1] Sindsdien wordt deze lange keten soms het Francis Filament genoemd naar teamgenoot Dr Paul Francis van de Australian National University.
De astronomen berekenden dat de supercluster een doorsnede heeft van 300 miljoen lichtjaren en zich bevindt in de verste uithoek van het heelal – 10,8 miljard lichtjaar van ons verwijdert (een lichtjaar is de afstand hoe ver licht zou afleggen bij zijn huidige snelheid van 300.000 km/s in een jaar ? 9,5 biljoen km [red.1]).
De ontdekking is echter een groot probleem voor evolutionaire tijdschalen. Deze melkwegstelsels bestonden al op het moment dat ze volgens de big bang kosmologie nog niet voldoende tijd hadden gehad om zich te vormen.
De astronomen maakten gebruik van een filter om het licht van andere lichtbronnen te blokkeren. Hierdoor werd het mogelijk om zich te richten op sterrenstelsels zo ver verwijderd van de aarde. Zij hadden verwacht jonge vaag zichtbare ?proto?-sterrenstelsels te vinden, gelijkmatig verspreid over het gebied. In plaats daarvan vonden ze 37 volwassen, heldere sterrenstelsels gegroepeerd in een lijn met daaromheen niets. Met de big-bang theorie als uitgangspunt was dit precies het tegenovergestelde van wat ze hadden verwacht. Nadere observaties van het Siding Springs Observatory (in Australi?) bevestigden het bestaan van dit sterrenstelselcluster.
Het melkwegcluster bevind zich in de richting van het sterrenbeeld Grus (de Kraan) aan het zuidelijk-halfrond. Op een afstand waarvan evolutionaire astronomen veronderstellen dat zij sterrenstelsels waarnemen zoals zij er 11 miljard jaar geleden uitzagen. Naar men beweerd is dit maar 2 miljard jaar nadat de veronderstelde big-bang het heelal vormde.
![]() |
Het onderzoeksteam veroorzaakte een opschudding toen zij melding maakte van hun ontdekking tijdens een samenkomst van de American Astronomical Society op 7 januari van dit jaar (2004). Astronomen overal ter wereld waren verbaast over hoe zich zo snel volgroeide sterrenstelsels konden vormen in het jonge heelal. [2]
In het huidige evolutionaire hoofdmodel vormden melkwegstelsels zich vanuit variaties in de materiedichtheid welke door de oerknal werd geproduceerd. Oerknal aanhangers verbeelden zich dat het heelal miljarden jaren nodig had voordat sterren en sterrenstelsels zich konden vormen in de herkenbare structuren die we vandaag zien in de nabijheid van het melkweg sterrenstelsel. Maar deze nieuwe ontdekking is precies het tegenovergestelde van oerknal voorspellingen:
- Deze sterrenstelsels lijken volledig gevormde, volgroeide structuren.
- Deze sterrenstelsels zijn gegroepeerd in een lange keten.
- De keten is kolossaal, meer dan 300 miljoen lichtjaren lang.
Dr Francis bracht zelf het probleem tot uitdrukking, hij zei: ?De simulaties vertellen ons dat je niet de materie in het jonge heelal op kunt pakken en kunt oplijnen in ketens van een dergelijke grootte. ?Er is na de oerknal eenvoudigweg niet genoeg tijd geweest om zulke kolossale structuren te vormen.?
Naturalistische kosmologen zullen zonder twijfel een manier vinden om deze nieuwe feiten in te passen in het athe?stische big bang model. Echter, dit laat alleen maar zien dat wetenschappers de feiten altijd interpreteren binnen het licht van de theorie. De theorie op zijn beurt hangt af van iemands geloofssysteem. De big bang theorie is gebaseerd op naturalisme ? het geloofssysteem dat het bovennatuurlijke en recente scheppingswerk van het heelal door God, uitsluit.
Het bestaan van zulke grote volwassen sterrenstelsels gegroepeerd als een prachtige fijne ?gloeidraad in een lamp? is veel logischer als we het interpreteren vanuit een bijbelse visie. Dit houdt in dat God snel en op bovennatuurlijke wijze volledig gevormde sterren en sterrenstelsel schiep op dag 4 van de scheppingsweek. ?Door het woord van de Heer werden de hemelen gemaakt? (Psalm 33:6). [3]
Andrew Rigg Adv. Dip. Min., is een freelance journalist en amateur astronoom. Hij is oprichter en directeur van de astronomie bediening, de Association of Christian Astronomers International, en is leider van de AiG Support Group in West Australi?. |
Referenties en aantekeningen
Originele Engelse tekst op: http://www.answersingenesis.org/creation/v26/i3/galaxies.asp