?DVD – God of wonders? – een recensie

?DVD – God of wonders? – een recensie
Boekrecensie door Frank van der Laar, 08 februari 2010, MIG

DVD God of Wonders

God of Wonders

Onlangs is bij uitgeverij Johannes Multimedia de DVD ?God of Wonders? verschenen.Een onderzoek naar de wonderen van de schepping en de majesteit van God.

In deze DVD worden de wonderen van Gods schepping in woord en beeld gebracht. Dit gebeurt aan de hand van thema’s uit de natuurkunde, astronomie en biologie, waarbij min of meer de volgorde van de scheppingsdagen wordt aangehouden. Deze hoofdstukken worden afgewisseld met hoofdstukken, waarin achtereenvolgens de kracht, de wijsheid, de rechtvaardigheid en de liefde van God aan de orde komen.

Wat aan deze DVD vooral opvalt, zijn de prachtige beelden die oproepen tot verwondering. Deze worden aangevuld met Bijbelteksten en commentaar van vooraanstaande christelijke wetenschappers zoals John De Young (fysicus), Jason Lisle (astronoom), Larry Vardiman (meteoroloog), Dr. Gary Parker (bioloog) en dr. David Menton (bioloog).

Persoonlijk werd ik vooral aangesproken door het hoofdstuk over sneeuwkristallen. Deze zijn niet alleen bijzonder mooi om te zien, maar ieder sneeuwkristal blijkt uniek te zijn. Hoewel alle sneeuwkristallen dezelfde hexagonale structuur hebben, zijn ze onderling toch verschillend als gevolg van kleine verschillen in temperatuur, vochtigheid en druk. Het mathematisch beschrijven van een ‘eenvoudig’ sneeuwkristal blijkt op zich al een gebied van wetenschappelijk onderzoek te zijn.[1] Het blijkt ook zeer moeilijk te zijn om met computersimulaties realistische kristalstructuren te genereren.[2] ?Sneeuwkristallen zijn briefjes uit de hemel? schreef de Japanse fysicus Ukichiro Nakaya die jarenlang onderzoek heeft gedaan naar deze prachtige kristallen.[3] Deze simpele en verbazingwekkende feiten dringen aan tot enige wetenschappelijke bescheidenheid.

Deze DVD is van harte aanbevolen voor iedereen die zich verheugt in de schoonheid van de schepping. Liefhebbers van natuurfilms zoals ‘Planet Earth’ zullen deze DVD zeker waarderen. Wel jammer dat er van deze mooie documentaire (nog) geen blu-ray versie is. De prachtige beelden zouden daarmee nog beter tot hun recht komen.


 


[1] Vardiman, L, 2007. Microscopic Masterpieces: Discovering Design in Snow Crystals. Acts & Facts. 36, www.icr.org/article/3555/
[2] How to Grow a Snowflake, Gabriel Gache, 2008. news.softpedia.com/news/How-to-Grow-a-Snowflake-76587.shtml